Zaczął się grudzień. Czas przygotowań do Świąt. W związku z tym mam propozycję: przygotujcie razem ze mną kubek rozgrzewającego napoju . Weźcie kartkę, długopis i sporządźmy listę prac, które musimy wykonać przed Wigilią.
Jeśli chodzi o zdrowie i urodę - przygotowałam kilka porad i przepisów, które codziennie - każdego dnia grudnia, aż do 24 -go - będę Wam posyłała w postach. Potraktujcie to jak Ziołowy Kalendarz Adwentowy, który pomoże nam przygotować się do świąt. Mam nadzieje, że każdy znajdzie w nim coś dla siebie.
Na dziś proponuję herbatkę z dodatkiem imbiru. Kłącze imbiru zawiera minerały : wapń, fosfor, potas i magnez , ale najcenniejszym jego składnikiem jest olejek eteryczny. Zawarta w nim kombinacja związków sprawia, że imbir pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego. Bardzo skutecznie poprawia apetyt i usprawnia trawienie. Łagodzi także mdłości i ma działanie przeciwwymiotne.
Herbata imbirowo-pomarańczowa
- herbata czarna
- korzeń imbiru – ok. 3 cm
- pomarańcza – 1 szt.
- suszone żurawiny – 3 łyżeczki
Kawałek imbiru obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W dzbanku umieszczamy herbatę z imbirem i żurawiną, zalewamy gotującą się wodą i zaparzamy przez 3 minuty. Na koniec dodajemy pokrojoną w plastry pomarańczę.
***
Warto pamiętać, że imbir działa nie tylko na przewód pokarmowy. Ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dzięki temu doskonale sprawdza się przy uśmierzaniu dolegliwości stawowych. Silnie rozgrzewa i pobudza krążenie krwi. Ta jego cecha jest wykorzystywana w kosmetyce, gdzie używa się go do produkcji preparatów wyszczuplająco-modelujących, wspomagających zwalczanie cellulitu.
O tych właściwościach imbiru wiedziano już w najstarszych kulturach azjatyckich. Już wtedy stosowano go jako afrodyzjak, który poprawiając ukrwienie, zwiększał intensywność doznań i wzmagał erekcję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz