piątek, 2 października 2015

Sok z owoców jeżyn.

Owoce jeżyn są wielką skarbnicą witaminy C. Nie przegapcie zatem momentu, gdy same opadną z krzaków  - zbierajcie je póki czas. Ze świeżych owoców zebranych we własnym ogródku lub w  lesie warto przygotować sok na jesienną słotę. 


Zawarta w owocach jeżyn witamina C pomoże nam < w naturalny sposób > utrzymać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. W znacznym stopniu wpłynie na wytwarzanie kolagenu oraz na funkcjonowanie naczyń krwionośnych, kości, chrząstek, skóry, dziąseł i zębów.



Sok z jeżyn:

2 litry jeżyn
1 szklanka cukru


Owoce jeżyn należy przebrać,  i opłukać pod strumieniem zimnej wody. Szczególnie te zebrane w lesie ;-)  
Odsączyć  wodę na sitku, a następnie układać w czystych słoiczkach ,  od czasu do czasu przesypując  warstwą cukru. Zamknięte słoiki ustawić w garze o szerokim dnie , wlać trochę wody i pasteryzować na małym ogniu przez ok 20 minut. Gorące słoiczki ustawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. 



Według tej receptury robi sok z jeżyn moja mama i tak też robię ja.

 ***

Wszystkich facebookowców zapraszam na stronę:
https://www.facebook.com/Zio%C5%82owa-Receptura-1631623537094947/timeline/?ref=hle/

 

1 komentarz:

  1. Lubię jeżyny, ale jakoś rzadko je spotykam. A taki sok to faktycznie wspaniała sprawa.

    OdpowiedzUsuń