Owoce jeżyn są wielką skarbnicą witaminy C. Nie przegapcie zatem momentu, gdy same opadną z krzaków - zbierajcie je póki czas. Ze świeżych owoców zebranych we własnym ogródku lub w lesie warto przygotować sok na jesienną słotę.
Zawarta w owocach jeżyn witamina C pomoże nam < w naturalny sposób > utrzymać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. W znacznym stopniu wpłynie na wytwarzanie kolagenu oraz na funkcjonowanie naczyń krwionośnych, kości, chrząstek, skóry, dziąseł i zębów.
Sok z jeżyn:
2 litry jeżyn
1 szklanka cukru
Owoce jeżyn należy przebrać, i opłukać pod strumieniem zimnej wody. Szczególnie te zebrane w lesie ;-)
Odsączyć wodę na sitku, a następnie układać w czystych słoiczkach , od czasu do czasu przesypując warstwą cukru. Zamknięte słoiki ustawić w garze o szerokim dnie , wlać trochę wody i pasteryzować na małym ogniu przez ok 20 minut. Gorące słoiczki ustawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Według tej receptury robi sok z jeżyn moja mama i tak też robię ja.
***
Wszystkich facebookowców zapraszam na stronę:
https://www.facebook.com/Zio%C5%82owa-Receptura-1631623537094947/timeline/?ref=hle/
***
Wszystkich facebookowców zapraszam na stronę:
https://www.facebook.com/Zio%C5%82owa-Receptura-1631623537094947/timeline/?ref=hle/
Lubię jeżyny, ale jakoś rzadko je spotykam. A taki sok to faktycznie wspaniała sprawa.
OdpowiedzUsuń